У березні, в порівнянні з лютим, виробництво горілки (без урахування міцних спиртних напоїв) збільшилося на 6,2%, або на 0,058 млн дал до 0,991 млн дал, а коньяку — зменшилося на 1,3%, або на 1,9 тис. дал до 146,7 тис. дал.
Про це пише УНН з посиланням на дані Державної служби статистики.
У порівнянні з березнем 2017 року, виробництво горілки в березні 2018 року збільшилося в 2,5 рази, або на 0,589 млн дал. У січні-березні 2018 року по порівнянні з січнем-березнем 2017 року виробництво горілки зменшилося на 32,4%, або на 1,284 млн дал до 2,680 млн дал. У порівнянні з березнем 2017 роком виробництво коньяку в березні 2018 року зменшилося на 8%, або на 12,8 тис. дал. У січні-березні 2018 року по порівнянні з січнем-березнем 2017 року виробництво коньяку зменшилося на 12,4%, або на 52,2 тис. дал до 368,7 тис. дал.
За підсумками 2017 року, виробництво легальної горілки в Україні скоротилося на 20%. Тіньовий ринок спиртного при цьому зростає, і на сьогодні становить уже близько 50-70%.
Експерти відзначають, що українці не знижують рівень споживання алкоголю, а просто переходять на більш дешевий і менш якісний сурогат або контрафакт. За оцінками ЄК в Україні масштаби контрафактної алкогольної продукції досягли таких розмірів, що загрожують країнам ЄС.