Цього тижня Верховна Рада прийняла за основу проект закону, що обмежує використання в харчопромі пальмової олії. Законопроект 3871 «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів» підтримали 233 народних депутатів. Документ вводить заборону на використання цього інгредієнта у виробництві харчових продуктів, молока і молочних продуктів під загрозою високих штрафів для посадових осіб підприємств-порушників — від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за повторне порушення — 100 — 200 неоподатковуваних мінімумів.
Як вважає ініціатор новації — лідер Радикальної партії Олег Ляшко, ембарго на застосування рослинних жирів буде сприяти відновленню тваринництва в Україні.
iAgro зібрав думки представників молочної галузі та експертів щодо можливого впливу цієї реформи на бізнес.
Василь Бондаренко, голова правління Національної асоціації молочників України «Укрмолпром»
В молоко додавати пальмову олію однозначно не можна. Якщо використовувати трансжири у виробництві, то не називати продукт молочним. У корені назви продуктів з вмістом трансжирів не повинно бути слово молочний взагалі. Наприклад, зараз вже не називають сирний продукт, а пишуть білково-жировий харчовий продукт. Треба використовувати європейський досвід, де продуктами з вмістом трансжирів торгують на окремих прилавках. Головне, щоб споживач бачив, що він купує!
Що стосується законопроекту про заборону пальмової олії, то в запропонованому варіанті він однозначно прийнятий не буде.
Валерій Парубочий, директор фермерського господарства «Парубочий» (ТМ «СВОЄ»)
Мене не турбує можлива заборона, тому що я трансжирів не використовую. У мене органічне виробництво, хоч і не сертифіковане, але я дотримуюся всіх принципів виробництва органічної продукції. Глобально я підтримую повну заборону використання пальмової олії в харчовій промисловості. Тому що деякі середні переробники використовують трансжири, здешевлюють виробництво, а люди після цього говорять, що нормальна, натуральна молочка — дорога. А вона не дорога, вона справжня.
Якби наші держоргани змогли чітко розмежувати молочні продукти з трансжирами і без них, щоб між ними була очевидна різниця. А пояснювати кожному, чому у мене на 30% молочка дорожче дуже важко. Тих, хто виробляє фальсифікат, ніхто не встигає проконтролювати. Так що краще просто заборонити. Хоча, я згоден з тим, що це погано, коли в ринковій економіці щось бізнесу забороняють.
Олександр Деркач, акціонер ГК «Молочний альянс» (ТМ «Яготинське»), на своїй сторінці в Facebook
Перш за все, давайте визначимо поняття. Пальм, як я розумію, в світі багато і не всі вони шкідливі. Як і олія з них. Швидше треба вести мову про трансжири. Оскільки ми трансжири в своїй продукції не використовуємо, мені не потрібно бути ні їхнім адвокатом, ні прокурором. В інтернеті маса інформації, подивіться самі. Зазначу тільки, що в деяких країнах їх використання повністю заборонено. У деяких, обмежується в процентах і необхідно вказувати кількість на упаковці. А в деяких взагалі немає ніяких обмежень. Якось, будучи в Лондоні, зайшов в недешевий продовольчий магазин і на полиці з маслом нарахував відсотків 70 з рослинними жирами. Особисто я ставлюся до цього спокійно. Якщо ці жири якісні. І якщо не є їх ложками. Сам топтав Раму з крекерами свого часу з великим задоволенням. Я і до масла так само ставлюся. Все добре в міру.
Навіщо виробники заміщають одні жири іншими. Є питання ціни, є питання асортименту. Багато з них краще підходять для кондитерської, наприклад, промисловості. Якщо заміщати молочні жири дорогими рослинними, економіки не буде. Тому, як правило, заміщають більш дешевими.У нас в Україні вже давно діють норми, згідно з якими, виробник зобов’язаний вказувати на упаковці наявність в продукті рослинних жирів. І в цьому випадку масло називати не маслом, а спредом, а сир не сиром, а сирним продуктом. Інакше це буде вважатися фальсифікатом і криміналом.
Чи мають продукти з заміщеними жирами право на існування. На мою думку, мають.
Сергій Хлань, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин
Цей законопроект є популістським, тому що у нас вже заборонено законодавчо використання пальмової олії в молочних продуктах. А забороняти те, що вже заборонено це нонсенс. Єдине, чим можна поліпшити існуючий закон «Про молоко та молочні продукти» — це посилити відповідальність за порушення. Повністю забороняти використання пальмової олії можна, тому що є такі продукти, де пальмова олія необхідна, наприклад, в шоколаді. Що можливо — заборонити технічну олію, тому що вона дійсно шкідлива.
Максим Фастеев, провідний аналітик компанії «Інфагро», на своїй сторінці в Facebook
Про швондєровску заборону «пальми»:
• Закон прийнятий в першому читанні, але це поки нічого не означає, тим більше рано сурмити про те, що в «Україні заборонили пальмову олію ».
• Закон чисто популістський, тому що в ньому прописано «пальмова олія», але ніхто в харчовій продукції не використовує чисту «пальму», в галузь йдуть продукти, очищені і оброблені, тому його прийняття не буде ніяк впливати на бізнес процеси.
• Існуючий, хоч і кульгавий, «Закон про молоко» і так містить пункт про невикористання немолочних жирів в молочних продуктах, і як це заважає фальсифікації? Ок, пропонується збільшення адмінштрафів, але ви їх бачили, вони просто смішні…
• Основний напрямок використання в харчопромі України — кондитерська галузь. І після цього ви думаєте він не буде ветований (навіть в такому вигляді)?
• Але насправді, перше читання — це його межа і основна мета авторів.