Ціна на овочі в Україні вже досягла європейського рівня

Ціна на овочі в Україні вже досягла європейського рівня

Ціна на овочі в Україні вже досягла європейського рівня

Українська продукція буде дорожчати. Такі фактори, як старе обладнання, відсутність іноземних приватних інвестицій, корупційні ризики підвищують ціну на українську продукцію. 

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, вирощування ягід стає все більш популярним бізнесом в Україні через високу рентабельність експорту. На зовнішній ринок продаються і свіжі, і заморожені ягоди. Поки споживчу інфляцію стримує курс гривні. Якщо на початку року за долар треба було віддати 29 грн, то зараз – 26 грн. Другий фактор стабільних цін – наміри уряду не підвищувати рівень мінімальної зарплати. Він констатує, що ціна на овочі в Україні вже досягла європейського рівня. А через активний експорт високий врожай вже навряд чи призведе до здешевлення всередині країни.

«Наприклад, в цьому році очікується отримати на 20% більше яблук, фруктів і ягід. Але ми також поставимо чергові рекорди з експорту цієї продукції. Перш за все, у країни Європи», – пише експерт.

У наступному році зростання вартості продовжиться, вважає Олексій Дорошенко. Тоді головними причинами, на його думку, будуть різниця в оподаткуванні та низька продуктивність в агросекторі і харчової промисловості. Крім того, якщо ПДВ на продукти уряд не знизить до європейського рівня, то більшість продуктів в Україні буде коштувати на 11% дорожче, ніж європейські, вважає експерт.