Супрун розповіла про норми наявності антибіотиків у м'ясі

Супрун розповіла про норми наявності антибіотиків у м’ясі

Супрун розповіла про норми наявності антибіотиків у м’ясі

Використання антибіотиків на фермах — поширена практика, тварини отримують антибіотики не тільки для лікування інфекцій, але і для їх профілактики, а також поліпшення росту. Тому антибіотики можуть бути присутніми в м’ясі. 

Про це написала в.о. голови МОЗ Уляна Супрун у Фейсбуці.

«Якщо їх більше норми, то вони порушують кишкову мікрофлору викликають алергії, але це дуже малоймовірно. Адже зазвичай антибіотики виводяться з організму тварини з сечею. Крім того, на виробництвах введення антибіотиків повинні припинити за кілька днів до забою, і тоді їх вміст у м’ясі мінімізовано», — зазначила Супрун.

За її словами, коли м’ясо тварини, яка вживала антибіотики, потрапляє в продаж, там залишаються вже залишки цих препаратів. «Більшість з них потім знищується при термічній обробці — смаженні, варінні, приготуванні в мікрохвильовій печі і запіканні. Тому загрозу перш за все становлять не антибіотики, а стійкі до них бактерії, які також там можуть бути присутні. Такі бактерії нечутливі до антибіотиків, а значить — від хвороб, які вони викликають, вилікуватися дуже важко», — зазначила Супрун.

Вона також закликала бути відповідальними при застосуванні антибіотиків.