Повна заборона пальмової олії в продуктах збільшить кількість фальсифікату

Повна заборона пальмової олії в продуктах збільшить кількість фальсифікату

Повна заборона пальмової олії в продуктах збільшить кількість фальсифікату

Повна заборона у використанні пальмової олії може призвести до ще більшого збільшення кількості транс-жирів в солодощах, враховуючи їх повну переорієнтацію на маргарини. 

Про це розповіла керівник відділу тестування Центру експертиз «Тест» Ніна Кільдій, коментуючи законопроект №3871, передає УНН.

«Від транс-жирів, в першу чергу, страждає серцево-судинна система і печінка. При цьому основні споживачі солодощів — це діти. Так, може бути, варто вибирати «з двох зол» менше замість того, щоб ще більше труїти підростаюче покоління? Або треба вводити норми щодо транс-жирів в кондитерській продукції і посилювати контроль за дотриманням цих норм разом з посиленням контролю за маргаринами», — вважає експерт.

В Україні давно введена заборона на використання пальмового масла в молочних продуктах харчування. У зв’язку з цим, ініціатива ВР є в деякій мірі тавтологією, вважає Кільдій. «Ініціатори змін вимагають зробити приписку «забороняється використовувати жири немолочного походження, в тому числі пальмову олію». Але пальмова олія і так є жиром немолочного походження! Законом «Про молоко та молочні продукти» в Україні і так заборонено фальсифікувати молоко, кефір, ряжанку, йогурти, сметану, масло і сири замінниками молочного жиру. Тепер вирішили ще раз заборонити фальсифікувати саме пальмовою олією. А чим маргарин краще, що його теж окремо не вписали?» — зазначає Кільдій.

Щоб побороти фальсифікацію, треба посилювати контроль за якістю продуктів харчування, впевнена експерт. «А не вносити в закон поправки, які нічого не змінюють», — резюмувала Кільдій.