Україна знизить виробництво цукру на 17%

Україна знизить виробництво цукру на 17%

Низькі ціни на цукор змушують виробників скорочувати посіви буряків

Україна знизить виробництво цукру на 17%

У цьому сезоні в Україні очікується одні з найнижчих показників виробництва цукру за останні роки. Як повідомив у своєму блозі аналітик сировинних ринків і сільського господарства асоціації «Укрцукор» Василь Долинський, виробництво цукру в цьому сезоні може скоротитися на 17% в порівнянні з минулим роком — до 1,75 млн тонн.

10 травня закінчилася сівба цукрових буряків, і в результаті площі посівів виявилися на 13% нижче торішніх — 280 тис. га. Це найнижчі показники площ за останні 3 роки.

Долинський зазначив, що аграрії втрачають інтерес до вирощування цукрових буряків, а деякі цукрові заводи взагалі планують відмовитися від переробки цукру в цьому сезоні.

Причина втрати інтересу до солодкого продукту — в низьких цінах на нього не тільки на внутрішньому ринку, але і на світовому. Як повідомляв iAgro, ціни на цукор на світовому ринку вже досягли дворічного мінімуму — 324 дол/тонну і, швидше за все, будуть просідати і далі. А це веде до зниження заробітків компаній, що займаються вирощуванням буряка і виробництвом цукру.

Як повідомила компанія «Астарта», найбільший виробник цукру в Україні, в першому кварталі 2018 року її чистий прибуток впав в 8,3 рази в порівнянні з першим кварталом 2017 року — до 3,7 млн євро, виторг — на 38,8% до 90,59 млн євро. І таке погіршення показників вона пояснює значним падінням світових і внутрішньоукраїнських цін на цукор. Тому в цьому році «Астарта» скоротила площі посівів під цукровим буряком на 13% в порівнянні з рівнем минулого року — до 41 тис. га, але збільшила площі під кукурудзою, яка обіцяє дати хороший фінансовий результат на тлі тривалого відновлення цін на цю культуру.

Як прогнозувала керівник аналітичного відділу «Укрцукор» Руслана Бутило, період низьких цін на світовому ринку триватиме ще два роки, тому українським виробникам не доводиться сподіватися на те, що вони поправлять своє становище за рахунок експортних постачань.

Крім цінового фактора, на ситуацію з посівами і врожаєм буряка також вплинула погода — швидкий перехід від холодів до високих температур значно скоротив терміни сівби, період сівби цукрових буряків збігся зі строками сівби інших ярих культур. Деякі аграрії посіяли буряк в сухий грунт в надії на дощ, і потім були змушені пересівати частину площ. І, тим не менш, аграрії не отримали бажаний результат — за попередніми оцінками, середня густота посівів становить менше 98 тис. рослин на 1 га, тоді як в минулому році цей показник становив 103 тис. рослин на 1 га.

За даними Міністерства агрополітики, станом на 30 травня найнижчі показники з виконання плану посівів цукрових буряків — в Сумській області — 66% від запланованого. Керівник Сумської асоціації фермерів та приватних землевласників Михайло Махітка пояснив, що цукрові буряки — високорентабельна культура і їй дуже цікаво займатися. Однак безпосередньо в Сумській області аграрії втратили до неї інтерес. Одна з причин — складна логістика: після закриття всіх цукрових заводів в «рідній» області аграрії півдня Сумщини змушені домовлятися про продаж вирощеного буряка на цукрові заводи в Харківській області, а центральній частині Сумщини — в Полтавську область.