Харківська облдержадміністрація повідомила про старт у Харківській області інвестиційного проекту з будівництва хлібопекарського комплексу загальною площею 12 тис. м². Вартість проекту складе 50 млн євро. Виробнича потужність підприємства — 150 тонн/добу заморожених продуктів і напівфабрикатів.
За даними іAgro, мова йде про нове підприємство холдингу «Кулиничі» Володимира Мисика. За інформацією прес-служби Харківської ОДА, на новому підприємстві буде 14 виробничих ліній: на першому етапі 8 ліній, на другому — 6. Закінчити будівництво будівлі планується до грудня 2018 року, а здача в експлуатацію і вихід на виробничі потужності — в першому кварталі 2019 року.
Велика частина продукції призначена для зовнішніх ринків. Як повідомила голова Харківської ОДА Юлія Світлична, на заводі буде створено 1000 нових робочих місць. Середня зарплата складе 10 тис. грн.
IАgro зв’язався з Володимиром Мисиком, але він відмовився від коментарів про деталі проекту.
Довідка
Згідно з даними Держстату, за підсумками 2017 року Україні було вироблено 1 млн тонн ХБВ, з кожним роком показник зменшується. У перерахунку на одного українця припадає менше 100 грамів хліба на добу.
Згідно з Постановою КМУ від 11 жовтня 2016 № 780 передбачено, що мінімальне споживання хліба — 244 грами в добу на одну людину. Дисбаланс пояснюється значним ступенем тінізації цієї галузі.
У галузі виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні працює близько 400 промислових підприємств, 500 невеликих підприємств і понад 1000 міні-пекарень. Структура виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні за 2017 рік виглядає наступним чином: хліб пшеничний — 41,8%; хліб житньо-пшеничний, пшенично-житній — 32,8%; булочні вироби — 24,9%; дієтичний хліб — 0,1%; інший хліб — 0,4%.