Глобальні кліматичні зміни, які призводять до зниження виробництва сільськогосподарської продукції і проблема продовольчої безпеки в світі вимагають серйозної адаптації сільського господарства до нових умов.
Так, реагуючи на виклики, Міністерство аграрної політики та продовольства України разом з Продовольчою сільськогосподарською організацією ООН (FAO) підготували проект стратегії по адаптації українського сільського господарства до зміни клімату, яка базується на переорієнтації сільськогосподарських систем і створення кліматично оптимізованого сільського господарства.
Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, повідомила прес-служба Мінагропроду.
«Основні заходи щодо адаптації сільського господарства до змін клімату будуть спрямовані на стимулювання інноваційної діяльності, розвиток біотехнологій і селекції, підвищення ефективності водокористування, ведення кліматично орієнтованого сільського господарства і т.п. Крім того, підвищення продуктивності нашого сільського господарства, його стійкості до зовнішніх чинників є запорукою збереження позиції України як гаранта глобальної продовольчої безпеки », — сказала вона. Уточнюється, що за результатами глобального моделювання, за 30 років тільки кліматичний фактор викликав зниження врожайності пшениці в усьому світі на 5,5%, а кукурудзи — на 3,8%.
Також було наголошено на важливості зрошення, оскільки в Україні в останні роки спостерігається інтенсивне підвищення температури. Так, на сьогодні територія посівних площ, які потребують епізодичних поливів, оцінюється у 90%. Крім того, повідомляється, що підвищення температури повітря в Україні поліпшило умови перезимівлі озимих культур, за останні 10 років практично не було значних втрат за рахунок сильних морозів, а також з’явилася можливість розширити кількість сільськогосподарських культур для вирощування в Україні, зокрема, півночі.