Експорт печериць у 2017 році виріс у 13 разів

Експорт печериць у 2017 році виріс у 13 разів

Експорт печериць у 2017 році виріс у 13 разів

Обсяг вирощеної печериці в 2017 р., за оцінкою Інформаційного грибного агентства УМДІС, склав близько 51,3 тис. тонн. Це найпопулярніший культивований гриб серед українців. 

Про це повідомив директор ІА УМДІС Максим Єнченко під час Третьої Міжнародної конференції «Українське грибівництво: погляд у майбутнє», пише AgroPortal.

«Виробництво гливи та інших екзотичних грибів значно менше — близько 4,9 тис. тонн. Сьогодні Україна виробляє гриба більше, ніж всі колишні республіки СРСР разом узяті. Кількість шампіньйонних ферм перевищує 300, при цьому більшість з них дуже маленькі, що виробляють всього п’ять-десять тонн гриба в місяць.

Ринок печериці зростає. За минулий рік виробництво цього гриба в Україні збільшилося на 8%. Також зростає й інтерес українців до екзотики — таким грибам як глива, шиїтаке, ерінги», — розповів Максим Єнченко.

За його словами, середня врожайність українських господарств становить 22 кг з метра квадратного, при цьому багато господарств отримують середньорічну врожайність на рівні 28 кг. «Експорт печериць в 2017 році виріс в 13 разів у порівнянні з 2016 роком, досягнувши 528 тонн, або 1% внутрішнього об’єму виробництва. Компост для печериці у країні виробляють лише близько 10 компаній, при цьому основний його обсяг поставляють чотири великі компостні двори. На них припадає близько 95% загального обсягу субстрату, який в 2017 році склав 205 тис. тонн», — повідомив Максим Єнченко.