Китайська місія 11 червня 2018 року почала роботу по оцінці системи державного контролю виробництва черешні в Україні.
Про це йдеться в повідомленні Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.
«Очікується, що в ході роботи місії КНР в Україні буде проведено аналіз фітосанітарного ризику української черешні в ході експорту в КНР, а також відпрацьований проект протоколу фітосанітарних вимог на експорт цієї продукції на китайський ринок», — сказано в повідомленні.
Представники китайської сторони планують відвідати Запорізьку, Херсонську та Дніпропетровську області, де і ознайомляться з особливостями вирощування, зберігання, пакетування черешні і фітосанітарними процедурами, які здійснює служба в ході контролю в рамках формування експортних партій.
За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства з питань європейської інтеграції Ольги Трофімцевої, зараз українські фрукти і ягоди постачаються в більш ніж 30 країн світу, в тому числі в країни ЄС, і попит на них постійно зростає. Це свідчить про визнання української продукції міжнародними партнерами, високі стандарти її виробництва і довіру до системи держконтролю за виробництвом продуктів садівництва в Україні.
За даними ФАО, Україна входить в топ-50 країн світу з виробництва фруктів і займає 11 місце по виробництву черешні. При цьому за всю історію експорту української черешні, Україні не було направлено жодної повідомлення про невідповідність цього товару фітосанітарним вимогам країни-партнера. Уточнюється, що китайська місія буде працювати в Україні до 15 червня.