В рамках спільного проекту FАО і ЄБРР «Поліпшення доступу українського агробізнесу до експортних ринків» було проведено детальне дослідження потенціалу плодоовочевого сектора і визначено ТОП-10 нішевих культур для експорту.
Про це повідомляється в добірці матеріалів FАО і ЄБРР, пише Latifundist.
Останнім часом українські виробники все більше уваги приділяють вирощуванню нішевих культур. При цьому, в даному випадку мова йде як про овочі, так і про фрукти і ягоди. Такий тренд обумовлений відразу декількома факторами. Перш за все, зацікавленість аграріїв у виробництві такої продукції продиктована зростанням попиту на неї всередині країни, адже більшість з цих овочів і фруктів потрапляють в розділ так званих «здорових продуктів». Більш того, тренд здорового способу життя стрімко набирає обертів і в інших країнах.
«У той же час, кліматичні умови і географічне положення України роблять таку продукцію досить перспективною для вирощування з оглядкою на експорт», — йдеться в повідомленні.
Так, в ТОП-10 нішевих культур для експорту увійшли:
- батат;
- спаржа;
- гарбуз;
- червона і чорна смородина;
- вишня;
- груші;
- солодкий перець;
- пекінська капуста;
- кольорова капуста;
- броколі.