Рентабельність в цій сфері тваринництва зросла з 2% до 24%. Вона зберігається вже 10 років — з 2008 року.
Про це пише UBR, посилаючись на дані Інституту аграрної економіки.
Перш за все, статистика стосується сільськогосподарських підприємств, що забезпечують утримання значного поголів’я і переробку власно виробленої продукції.
У 2008-2009 рр. рентабельність діяльності, пов’язаної з виробництвом і переробкою м’яса птиці, коливалася в діапазоні 2-3%, а вже в 2010-2012 рр. зросла майже в 3 рази — до 6-8%. У 2014 році відбувся стрибок цін на курятину, після чого рентабельність виробництва м’яса птиці на внутрішньому ринку досягла 18-24%.
Сумарний прибуток від виробництва і переробки м’яса птиці тільки за останні 4 роки перевищив 21,5 млрд грн або $ 1 млрд за офіційним курсом НБУ за відповідні періоди. Навіть в умовах збереження державою податкових преференцій для птахівницьких підприємств у вигляді звільнення від оподаткування, їх продукція на внутрішньому ринку постійно дорожчає.
Так, якщо в 2013 році реалізаційні ціни сільгосппідприємств на м’ясо птиці становили в середньому по Україні 12,2 грн/кг, то в 2017 році вони зросли до 28,3 грн/кг. За темпами зростання ціни на м’ясо птиці випередили ціни на всі інші види тваринницької продукції, крім м’яса ВРХ.