Минулого тижня Єврокомісія опублікувала короткостроковий прогноз ЄС по сільськогосподарським ринкам на 2018-2019 маркетинговий рік. В аналізі кон’юнктури європейських сільгоспринків побіжно згадується і Україна.
Так, виробництво ріпаку в ЄС зростає на тлі більшого його врожаю в нашій країні, а імпорт м’яса птиці з України в 2017-2018 МР збільшився на 136% (до 2016-2017 МР) всупереч загальній тенденції скорочення обсягів імпорту ЄС на 9%.
У прогнозі присутні баланси ЄС на прогнозний період по зерновим і олійним культурам, цукру, оливковій олії, томатам, персику та нектаринам, молоку, молочним продуктам і м’ясу.
За оцінками експертів Єврокомісії, через посуху в кінці весни в різних регіонах Європейського Союзу в 2018-2019 маркетинговому році очікується зниження виробництва зернових. У прогнозі також зазначено, що загальне виробництво зернових культур в ЄС в 2018-2019 МР очікується на рівні 299,3 млн т — це на 2,5% менше, ніж в 2017-2018 МЗ. Зокрема, очікується, що виробництво м’яких і твердих сортів пшениці скоротиться на 3% і на 5% відповідно в порівнянні з минулим роком.
Що стосується кукурудзи, то поки рано прогнозувати її урожай, оскільки ця культура розвивається пізніше, але збільшення площ під кукурудзою вказує на те, що її врожай в 2018-2019 МР третій рік поспіль може бути близьким до 64 млн тонн. Проте, в ЄС і в світі спостерігаються великі запаси зерна і, попри сильний попит у всьому світі, непродумано очікувати який-небудь істотний приріст світових цін.
Виробництво олійних культур в ЄС має скоротитися на 4,6% в порівнянні з минулим роком, і скласти 33,3 млн тонн. Що стосується оливкової олії, то погодні умови на сьогодні були сприятливі до цієї культури, очікується, що виробництво олії виросте з 1,7 млн тонн в 2016-2017 МР до 2,2 млн тонн в 2017-2018 МР.
Прогноз ЄК в цьому році примітний тим, що вперше містить прогнозні дані по томатам, персикам і нектаринам. Зокрема, очікується, що виробництво томатів знизиться з 18,5 млн тонн в 2017 році до 17,1 млн тонн в поточному році. Виробництво персиків і нектарина в ЄС скоротиться в порівнянні з рекордним урожаєм 2017 року (4,3 млн тонн) до 3,8 млн тонн.
По цукру очікується зростання виробництва в 2018-2019 МР до 2,6 млн тонн в порівнянні з 2,2 млн тонн в 2017-2018 МР.
Для молочної галузі через несприятливі погодні умови прогноз збільшення виробництва молока був пом’якшений — воно виросте з 165,5 млн т в 2017 році до 167,2 млн т в 2018 році.
М’ясний сектор в ЄС матиме вищий рівень доступності, оскільки очікується зростання виробництва м’яса з 47,1 млн тонн в 2017 році до 47,7 млн тонн в 2018 році, і це призведе до невеликого зростання споживання. Виробництво яловичини зросте незначно, але що стосується м’яса птиці, то її імпорт знижується, оскільки пропозиція з боку Бразилії падає, підтримуючи зростаючі ціни, а виробництво в ЄС зростає.