В Україні активізувалися сезонні протиріччя між виробниками і переробниками яблук. Загострило ситуацію ранішнє дозрівання в цьому році, яке після неврожаю 2017 року, з одного боку, спонукає переробників активніше запасатися сировиною, а з іншого — виробників відстоювати свій інтерес.
Перші готові платити 1 грн за кг технічного яблука (без ПДВ), а другі просять 4 грн/кг без ПДВ.
Представляти інтереси садівників в цьому протистоянні вже традиційно взялася асоціація «Укрсадпром» і направила переробним компаніям лист із закликом знайти ціновий компроміс, врахувавши нинішні економічні реалії. У своєму листі асоціація апелює до трьох великих переробників: ТОВ «Австрія Джус Україна», ТОВ «Яблуневий дар» і ДП «Дінтер Україна Скала» ТОВ «Дінтер Україна».
На момент публікації матеріалу, представники цих компаній не знайшли можливості прокоментувати для iAgro свою позицію за ціновим питанням. Як і те, чи готові вони будуть вийти з компромісними пропозиціями до визначеного «Укрсадпромом» терміну — 1 серпня.
iAgro попросив учасників ринку і експертів оцінити ситуацію на «яблучному» ринку України з точки зору кожної зі сторін.
Голова асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка вважає, що ціну на технічне яблуко в Україні встановлюють саме переробники яблук, а не фермери. «Через те, що минулий рік в країні був неврожайний (через складні погодні умови Україна знизила виробництво яблук на 39% — iAgro) і переробники максимально були виснажені в запасах яблук, у них зараз стоїть завдання набрати обсяги ресурсу, щоб забезпечити виконання існуючих контрактів і сформувати резерви на наступний рік», — сказав він.
Подібної думки дотримується і заступник голови Аграрного союзу України Петро Гадз. Прогнозуючи незначне збільшення врожаю яблук в країні в порівнянні з минулим роком, він уточнює, що процес збору технічного яблука організовується переробниками. «Вони ж формують його ціну, а фермер фактично тільки забезпечує допуск складальників яблук на територію», — каже Гадз.
У свою чергу, Дмитро Крошка оцінює витрати самих фермерів тільки на збір технічного яблука в 1 грн/кг. І розраховує на те, що цей факт буде врахований переробниками в ході пошуку компромісних рішень. «Якщо такого результату не досягнуто, то фермер просто не буде збирати яблуко, що може призвести до зменшення обсягів переробки і, відповідно, до скорочення експортних обсягів яблучного концентрату з України», — говорить він.
Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту ФАО, пояснює: ціна на технічне яблуко не залежить від собівартості виробництва, а визначається співвідношенням попиту і пропозиції. «Якщо яблуко невигідно возити на переробку — його і не будуть возити. Наприклад, падалицю можна або підбирати, або ні. Дійсно, за 1 грн зібрати і відвезти буде не дуже вигідно. Тому в даній ситуації садівники будуть залишати його в саду. А ось яблуко, яке буде відсортовуватися при доопрацюванні, цілком можуть здавати по будь-якій ціні, тому що воно вже є. Або за нього отримуєш гроші, або ж несеш витрати по утилізації», — констатує він.
За словами Андрія Ярмака, ціна, пропонована переробниками яблук, формується на підставі світових цін на яблучний концентрат. «У цьому році ситуація виглядає таким чином, що в Польщі та інших країнах ЄС очікується величезне перевиробництво яблук. Відповідно, переробники очікують великі обсяги недорогої сировини», — упевнений Андрій Ярмак.
Це ж підтверджує і один з учасників ринку, який побажав в бесіді з iAgro зберегти анонімність. «Орієнтир при ціноутворенні сировини для переробки в Україні — ціна на технічне яблуко на польському ринку. А виготовлений в Україні концентрат при ціні української сировини більшій, ніж його вартість в Польщі, буде неконкурентоспроможний в Європі, і його реалізація виявиться неможливою», — констатує співрозмовник iAgro.
У зв’язку з цим Віталій Бутрин, директор Торгового дому «Екосфера», очікує в нинішньому році ціну технічного яблука в Україні нижче, ніж в попередньому, коли вона становила від 2 до 7 грн/кг. Але передбачити, якою саме вона буде на фініші сезону-2018, не береться. За його словами, початкова ціна за станом на сьогодні становить 1,20 грн/кг. «Технічне яблуко у фермерів, хочуть вони того чи ні, все ж утворюється. Наприклад, на складах є яблуко для продажу, і настає період, коли вони не можуть його реалізувати, і потрібно віддавати на переробку», — сказав він.
Згідно з прогнозами Андрія Ярмака, ймовірне перевиробництво цього року відчутно «просадило» ціни і на столове яблуко в Україні — близько 5-6 грн/кг в опті за хорошу якість. «Звичайно, швидше за все, переробники піднімуть ціну до рівня, при якому населенню буде вигідно збирати яблука і здавати їх посередникам», — говорить він.
Разом з тим, частка виробництва промислового яблука в Україні в останні роки падає, тому що сучасні сади дають до 90-95% товарного яблука. «Низькі ціни на яблуко для переробки це проблема переважно для тих садівників, у яких якісного яблука у врожаї менше 50-60%. Тобто для тих, у кого старі екстенсивні сади або ж серйозні проблеми з технологіями», — резюмував Ярмак.
Довідка
За оцінками Асоціації «Укрсадпром», в 2017 році в Україні було зібрано врожай яблук в обсязі 745 тис. тонн, що на 39% менше, ніж в 2016-му. Дослідження агентства «АПК-інформ» показують, що населення України може зібрати до 400 тис. тонн яблук з приватних подвір’їв, старих занедбаних садів і посадок уздовж автомагістралей. В цілому щорічно на переробку в Україні йде від 400 до 600 тис. тонн яблука. Виробництво яблучного концентрату в Україні в 2016 році склало 69 тис. тонн, що на 22% менше, ніж роком раніше.