Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, передає AgroPortal.
За даними Державної служби статистики України, експорт агропродовольчої продукції в січні-червні 2018 року залишилось майже на рівні торішніх показників за відповідний період (-2%), перевищивши $ 8,6 млрд.
«Визначальними позиції в товарній структурі вітчизняного агропродовольчого експорту залишаються зернові культури, насіння олійних, різні жири і олії — в основному, соняшникова, а також товари харчової та переробної промисловості. Їх сукупна частка в аграрному експорті становить 88%», — зазначив учений.
За його словами, за січень-червень 2018 зросли обсяги експорту в натуральному вираженні цілого ряду продуктів харчування.
Зокрема, більш ніж в півтора рази — з 31 тис. тонн до 48 тис. тонн — збільшилися закордонні постачання яєць. Бобових овочів — в основному, гороху — експортували 54 тис. тонн проти 1 тис. тонн в січні-червні 2017 року. Обсяги постачань волоських горіхів на ринки країн світу зросли з 12 тис. тонн до 19 тис. тонн, а солоду — з 70 тис. тонн до 97 тис. тонн. Це забезпечило відчутне зростання вартості цих продуктів в загальній структурі українського агропродовольчого експорту, повідомив експерт.
У 1 півріччі 2018 року зросла вартість експортних постачань м’яса птиці — з $ 196 млн до $ 241 млн, а також масла — з $ 45 млн до $ 74 млн. Це обумовлено переважно зростанням цін на згадані види агропродукції.