Українский ринок твердих сирів повернувся на рівень докризового 2014 року, коли він сильно просів за рахунок втрати території внаслідок агресії РФ і закриття російського ринку збуту. Такі висновки оприлюднила аналітична компанія Pro-Consulting, порівнявши дані за 2017-й і початок цього року.
Зокрема, за підсумками минулого року ринок сирів зріс до 85,3 тис. тонн у порівнянні з 77,3 тис. тонн в 2016 році. Крім того, в поточному році обсяг українського ринку продовжив своє зростання за рахунок збільшення внутрішнього виробництва. У підсумку, за результатами I кварталу цього року ємність українського ринку сиру зросла на 4% в порівнянні з I кварталом минулого року до 23 тис. тонн, з яких тільки 1,4 тис. тонн припало на імпортні постачання.
Ринок сиру в Україні, 2013 — I квартал 2018 р. тис. тонн
2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | I кв 2017 | I кв 2018 | |
Виробництво сиру | 134 | 98,4 | 89,9 | 79,3 | 86,8 | 21,8 | 22,7 |
Імпорт | 10,4 | 6,2 | 2,3 | 3,8 | 5 | 1,2 | 1,5 |
Експорт | 57,2 | 18 | 8,7 | 5,8 | 6,5 | 1,1 | 1,4 |
Ємність ринку | 87,2 | 86,6 | 83,5 | 77,3 | 85,3 | 21,9 | 22,8 |
Дані: Державна служба статистики
На українському ринку сирів, за даними Pro-Consulting, панують тверді сири, які займають 93,4% ринку, ще 3,4% припадають на м’які сири і 3,2% — на ропні. Однак, в структурі споживання молочної продукції українцями сири ще трохи не дотягли до докризового 2014 року — якщо тоді частка сирів в молочному раціоні становила 12,6%, то сьогодні — тільки 10,3%.
Про відновлення ринку сирів нещодавно заявляв і співвласник найбільшого в Україні холдингу «Молочний альянс» Олександр Деркач. «Вперше з 2013 року в країні, нехай ненабагато, але зросло споживання населенням молочних продуктів у тоннах. Причому по всій основній номенклатурі. По сирах, по молоку, по кисломолочної продукції та продукції цільномолочки. Це вселяє обережний оптимізм. Хочеться вірити, що найгірше для нашого сегмента ринку позаду», — написав він на своїй сторінці в Facebook 25 липня.
Максим Фастєєв, провідний аналітик «Інфагро», говорить про те, що в Україні склалися передумови для зростання ринку — споживач став більш активним покупцем сиру, хоча і ціни на нього за останній рік підвищилися на 20%. «Народ став трохи багатшими, ми бачимо це і по зростанню зарплати, і по зростанню споживчих настроїв», — сказав він.
При цьому Максим Фастєєв зазначив, що українські виробники сиру вже впоралися з кризою, викликаною закриттям російського ринку. Він нагадав, що саме під час кризи через девальвацію гривні знизився імпорт сирів, і половина сиру, який не дійшов до російського ринку, замістив імпортний сир, а половина молока, що вивільнилося, було перероблено в сухе молоко і масло і пішло на експорт.
Однак, прогнозувати поведінку ринку сиру в подальшому поки складно — його споживання дуже сильно зав’язане на купівельній спроможності населення. «Якщо економіка і курс гривні будуть в стресовому стані, то прогнози по споживанню будувати проблематичні. Якщо курс виросте, то обсяг імпорту також знизиться, і, можливо, в теорії ми імпорт ще більше замістимо своїм сиром. Але це знизить і загальне споживання сиру всередині країни», — припустив він.
Водночас, заступник голови асоціації «Укрмолпром» Зінаїда Карпенко уточнила, що хоча перший квартал був для українських виробників позитивним, але вже зараз у них накопичилися залишки в обсязі 11 тис. тонн, у тому числі сир, який знаходиться на дозріванні. З огляду на, що виробництво в червні склало 7,7 тис. тонн, це досить великі залишки, які потрібно буде ще продати. При цьому вона зазначила, що імпорт сиру з Європи хоча й повільно, але зростає, його обсяг перевищує обсяг експорту. І українським сироварам складно конкурувати з європейськими, у яких виробництво молока збільшується, ціни на нього нижче, ніж в Україні, а оподаткування — більш сприятливе, ніж для українських виробників.