Виробництво яловичини стало рентабельним вперше за 25 років

Виробництво яловичини стало рентабельним вперше за 25 років

Виробництво переважної більшості агропродукції на сільськогосподарських підприємствах України у 2017 році було прибутковим.

Виробництво яловичини стало рентабельним вперше за 25 років

Повідомлення директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академіка НААН Юрія Лупенка передає УкрАгроКонсалт.

Так, в минулому році рівень рентабельності виробництва зерна склав 25,0% проти 37,8% в 2016 році, насіння соняшнику — 41,3% проти 63%, цукрових буряків — 12,4% проти 24,3%, овочів відкритого грунту 15,6% проти 19,7% відповідно. Тобто майже за всіма видами рослинницької продукції — крім нетипової для сільгосппідприємств картоплі — рентабельність виробництва зменшилася. Найбільше вона знизилася по цукровому буряку — майже вдвічі, підкреслив учений.

У тваринництві вперше за останні 25 років рентабельним стало виробництво м’яса великої рогатої худоби — 3,4% проти (-24,8%) в 2016 році.

Також стало рентабельним виробництво м’яса свиней — 3,5% проти (-4,5%) у минулому році. Хоча цей показник ще значно менше історичного максимуму останніх 25 років: у 2015 році рентабельність виробництва м’яса свиней досягло 12,7%.

Другий рік поспіль рентабельним було і виробництво м’яса птиці (без урахування переробленого на власних потужностях): 7,0% в минулому році і 5,0% — в 2016 році.

Водночас, вперше з 2006 року збитковим стало виробництво яєць (-9,0)%. У 2016 році вони ледь втримали рентабельність в 0,5%, тоді як 2015 року рентабельність виробництва цього виду продукції птахівництва досягла рекордного з 1994 року рівня в 60,9%, зазначив Юрій Лупенко.

Збитковим залишилося виробництво м’яса овець і кіз (-39,9)% проти (-35,2)% в 2016 році.

«Зменшення рівня рентабельності виробництва більшості видів сільськогосподарської продукції буде посилювати переорієнтацію сільгосппідприємств на найбільш маржинальні, в першу чергу зернові та технічні культури, крім цукрових буряків», — підсумував Юрій Лупенко.