Для українських коньячників в черговий раз міняються правила — з 1 січня наступного року при виробництві ординарних коньяків вони повинні використовувати не менше 15% вітчизняного коньячного спирту, повідомив на своїй сторінці в Facebook генеральний директор корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко. Вимога до обов’язкової частки вітчизняного коньячного спирту в коньяку буде з кожним роком підвищуватися, поки не досягне 85% до 2027 року.
Нові «Правила виробництва коньяків України» були розроблені Міністерством аграрної політики та продовольства ще в листопаді минулого року, але тільки 30 липня цей наказ зареєструвало Міністерство юстиції.
Коньяки діляться на марочні, частка яких займає в Україні близько 10%, і ординарні, на які припадають решта 90%. При виробництві марочних коньяків використовується виключно коньячний спирт, вироблений в Україні з вирощеного тут же винограду. Щодо ординарних коньяків, то станом на сьогодні зобов’язань використовувати при їх виробництві якусь частку вітчизняного спирту немає. Законодавство лише вказує, що ліцензія на виробництво коньяку або алкогольних напоїв за коньячною технологією видається тільки тим виробникам, які мають повний технологічний цикл виробництва, включаючи викурку спирту і витримку.
Документ, що набув чинності — не перша спроба прописати на нормативному рівні зобов’язання виробників коньяку використовувати вітчизняну сировину в певному обсязі.
Зокрема, ще в грудні 2008 року Верховна Рада встановила, що ліцензії на виробництво коньяку будуть видаватися тільки тим компаніям, які використовують не менше 25% коньячного спирту власного виробництва. Ця норма повинна була набути чинності з 1 квітня 2013 року. Тобто, підприємства, у яких не було власного коньячного спирту і які використовували виключно імпортний, мали більше чотирьох років на те, щоб підготуватися до роботи за новими правилами.
Однак в листопаді 2012 року Рада знову змінила правила гри, зобов’язавши виробників коньяку з 1 квітня 2013 роки використати тільки 10% вітчизняного спирту, підвищуючи цю частку на 5% щорічно — до 30% з 1 січня 2017 року.
Але в грудні 2013 року парламент знову поміняв нормативи — тепер обов’язкова частка в 10% вітчизняного коньячного спирту діяла тільки до кінця того ж 2013 року, в 2014-му виробники коньяку не зобов’язані були використовувати вітчизняний спирт, а з 1 січня 2015-го частка повинна була складати 5%. Скасування обов’язкових нормативів використання українського коньячного спирту при виробництві коньяку «продавили» через парламент компанії, які не мали власної сировинної бази і не могли виробляти власний коньячний спирт. Їхня продукція складалася на 100% з імпортного спирту, який, до того ж, обходився їм набагато дешевше українського.
Ці ж виробники домоглися і того, що в серпні 2014 року Верховна Рада знову змінила законодавство, на цей раз настільки радикально, що взагалі прибрала будь-які згадки про необхідність використовувати для виробництва коньяку вітчизняний спирт. У результаті склалася парадоксальна ситуація: українські виробники тепер могли виробляти продукт під назвою «коньяк України», в якому могло не бути ні краплі коньячного спирту, викуреного з вітчизняної сировини. Хоча окремі виробники продовжували випускати коньяк з використанням вітчизняного коньячного спирту, але його частка склала всього лише близько 20%, решта припадала на імпорт.
У грудні 2016 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект, який передбачав введення частки українського коньячного спирту в ординарних коньяках на рівні 15% з поступовим підвищенням її до 85% в 2016 році.Це пояснювалося тим, що згідно з європейськими регламентами, з якими гармонізується українське законодавство, автентичний продукт «коньяк України» повинен містити не менше 85% вітчизняної сировини. Однак, цей законопроект так і не був розглянутий, тому питання про обов’язкове використання української спирту при виробництві «коньяку України» було врегульовано через наказ Мінагрополітики.
Володимир Кучеренко зазначив, що на сьогодні є підприємства, де частка вітчизняної сировини при виробництві коньяку дорівнює нулю, хоча це і суперечить умовам ліцензії — у такому випадку продукт повинен називатися не «коньяк», а «бренді». Але введення нових правил виробництва ординарних коньяків не призведе до скорочення виробництва цього продукту. «Напередодні прийняття оновлених правил проводилися консультації з операторами ринку щодо запасів коньячних спиртів вітчизняного виробництва. Частина виробників підтвердила наявність запасів коньячних спиртів в кількості, яка може забезпечити потреби українського ринку на перехідний період», — сказав він.
Прийнята норма про обов’язкового використання вітчизняного коньячного спирту, за словами гендиректора корпорації, підтримає виробників винограду, які будуть постачати коньячним заводам свої виноматеріали.