У 2018 році плодово-ягідна продукція експортувалася в більш ніж 50 країн світу

У 2018 році плодово-ягідна продукція експортувалася в більш ніж 50 країн світу

Україна в січні-червні 2018 року експортувала плодово-ягідну продукцію в більш ніж 50 країн світу. З метою розширення можливостей українських підприємств проводиться робота по відкриттю експорту українського яблука і лохини в Індію, КНР, В’єтнам і Малайзію.

У 2018 році плодово-ягідна продукція експортувалася в більш ніж 50 країн світу

Повідомлення Держпродспоживслужби передає Інтерфакс-Україна.

Згідно з повідомленням, завдяки членству України у Світовій організації торгівлі та Міжнародної конвенції захисту рослин експорт продукції рослинного походження може здійснюватися безперешкодно за умови виконання фітосанітарних вимог країни, в яку експортується продукція. Разом з цим, є ряд країн, для експорту сільгосппродукції рослинного походження в які потрібно пройти інспектування та укласти відповідні міжнародні договори.

У Держпродспоживслужбі вказали, що в 2016 році був відкритий експорт яблук в Індонезію, а в 2017 році — експорт волоського горіха в Іран.

В даний час з метою розширення можливостей українських підприємств проводиться робота по відкриттю експорту українського яблука і лохини в Індію, КНР, В’єтнам і Малайзію. На завершальному етапі — відкриття експорту української черешні в Китай.

«У червні поточного року відбувся візит китайської делегації в Україну з метою оцінки системи державного контролю виробництва та експорту вітчизняної черешні. Зараз почався процес розробки китайською стороною проекту протоколу фітосанітарних вимог щодо експорту черешні з України в КНР. Є надія, що урожай української черешні 2019 року на полицях в китайських маркетах», — зазначили у відомстві.

Разом з тим, з метою виведення плодово-ягідної продукції на преміальні ринки українському виробнику і експортеру необхідно навчитися охолоджувати і пакувати свіжу продукцію, з огляду на кращі світові практики і вимоги.

«Ці питання озвучували китайські колеги. Крім того, ця проблема стала перепоною для українського яблука на шляху до індонезійського споживача», — підкреслили в Держпродспоживслужбі.

Україна, за підсумками першого півріччя 2018 року, експортувала плодово-ягідної продукції на суму $ 100 млн, що на 59% більше, ніж за аналогічний період 2017 року.