Солодкий рік: що чекає цукроварів України в наступному сезоні

Солодкий рік: що чекає цукроварів України в наступному сезоні

Чи вдасться повторити «узбецький рекорд», і скільки цукру потрібно виробляти країні, щоб справлятися з ціновими викликами

 

Солодкий рік: що чекає цукроварів України в наступному сезоні

Український цукровий ринок підбиває підсумки 2017/2018 маркетингового року. Більшість експертів відзначають, що завершився сезон не став провальним багато в чому завдяки експорту в Узбекистан — на цю країну довелося 173,49 тис. т або 32% від загального обсягу поставок (562 тис. т) українського цукру. Якби не цей фактор, підсумки року були б куди більш невтішні.

За даними НАЦУ «Укрцукор», у 2017/2018 МР площа посівів цукрових буряків склала 311 тис. га, врожай переробляли 46 заводів, які справили 2,14 млн т цукру, що на 6,5% вище, ніж в 2016/2017 МР. У той же час ГК «Sucden» констатує скорочення споживання цукру в Україні на 8% — до 1,3 млн т. Експортні показники скоротилися на 27%, а от запаси рекордно зросли — в 1,8 рази до 500 тис. т.

iAgro зібрав думки експертів і учасників ринку цукру України щодо підсумків минулого і перспектив нового маркетингового року для вітчизняних цукроварів.

Марина Сідак, начальник аналітичної служби ГК «Sucden»

У 2018/2019 маркетинговому році очікується скорочення виробництва цукру в Україні на 11% — до 1,9 млн т, а його внутрішнє споживання продовжить знижуватися на тлі негативної демографічної ситуації і складе 1,25 млн т. Що стосується експорту цукру з України, то прогнозується його зростання на 7%, до 600 тис. т, при збереженні запасів на рівні 2017/2018 МР — 500 тис. т. Обсяги експорту будуть визначатися попитом країн, що його імпортують, готовністю виробників продавати за цінами, нижчими бажаних, курсовою різницею і збалансованістю потужностей виробництва зберігання. Якщо не буде зростання обсягів експорту, то будуть рости запаси, зберігатися низькі ціни, що призведе до збитків і скорочення посівних площ. Крім того, в новому маркетинговому році буде ризик скорочення українських залізничних перевезень цукру через брак критих вагонів, а також сильного зносу рухомого складу.

Руслана Бутило, керівник аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор»

Український ринок цукру в новому маркетинговому році очікує зменшення працюючих цукрових заводів до 42. Під питанням залишається один завод: буде він запускатися чи ні — покаже час. Так що, можливо, і 43 заводи будуть працювати.

У маркетинговому році, що завершився, площі під цукровим буряком скоротилися дуже сильно, але погодні умови початку літа і його середини дозволили зберегти посіви в кращому стані, ніж роком раніше. Відповідно, скорочення виробництва цукру буде не настільки критичним, як очікувалося, враховуючи скорочення площ під цукровим буряком в Україні.

У той же час необхідно розуміти, що всі прогнози по виробництву робляться з урахуванням ситуації, яка є прямо зараз. А якщо погода внесе свої корективи, то і прогнози можуть змінитися — вона є головним фактором, який впливає на обсяги виробництва цукру. Були випадки, що через погану погоду псувався вже готова до переробки цукровий буряк.

У перший місяць-півтора після закінчення виробничого сезону йде прогнозування посівних площ на наступний сезон. Найважливіші фактори — ціна і обсяги поставок на експортний і внутрішній ринки, вони і визначать перспективи сезону. Мої очікування щодо експорту цукру — скорочення обсягів на 25%. Краще зробити песимістичний прогноз і його перевершити. В цілому на 2018/19 МР очікується скорочення посівних площ під цукровим буряком до 279 тис. га і виробництво цукру на рівні 1,9-2 млн т.

Лев Сладков, експерт з ринку цукру, представник «Glencore»

2018/19 рік буде складним, тому що дуже багато зовнішніх чинників. Чи буде експорт розвиватися далі і як він буде розподілятися? Лідерські позиції Узбекистану на експортній карті України в наступному році під великим питанням, тому що Узбекистан може змінити свої пріоритети в сторону сирцю — і, відповідно, відмовитися від білого цукру.В такому випадку експорт білого цукру знову доведеться розвивати на далеке зарубіжжя.

Що стосується ціни, то, на жаль, вона на світовому ринку падає. Чи готові українські виробники продавати цукор на експорт за нижчою ціною, або вони вважатимуть за краще тримати продукцію у себе — теж питання. У кожного виробника своя собівартість. Хтось може витримати низькі ціни, хтось ні. Якщо ціновий провал збережеться в наступні два-три роки, відбудеться санація ринку: залишаться тільки сильні компанії, а слабкі будуть змушені піти.

Сергій Беленьков, директор ТОВ «Ларус трейд»

Україна інтегрувалася у світовий економічний простір. І в новому маркетинговому році ситуація залежить вже більше навіть не місцевих трейдерів, а від глобальних гравців. Це вони задають ритм на внутрішньому ринку: можуть підняти ціну за секунду, якщо буде така можливість. На світовому ринку зараз ціна становить 310-320 дол./т. А виробник вже вирішує для себе — зберігати ресурс і чекати, коли ціна підніметься, або знизити обсяги виробництва до рівня, який здатний реалізувати.

Анатолій Руснак, комерційний директор ТОВ «Цукорагропром» агрохолдингу «Астарта-Київ»

Очікується важка ситуація для українського ринку цукру. Це пов’язано з тим, що світові біржові ціни досить низькі. Для багатьох вони навіть не забезпечують покриття собівартості. Те, що нам в 2017/2018 МР випала «манна небесна» у вигляді узбецького ринку — це добре. Але цей ринок може закритися, бо, швидше за все, в Узбекистані запустять цукрові заводи на сирці.

Урожайність цукрових буряків в Україні буде вища за минулорічну, але вміст цукру в ній може бути нижче. Хоча зараз погодні умови досить хороші, і цукрові буряки ще набере цукристості. Обсяги виробництва очікуються на рівні 1,9-2 млн т. Найголовніше питання — у внутрішньому споживанні, фактично споживання цукру в Україні оцінюється в 1,1- 1,4 млн т. Особисто моя оцінка: воно збережеться на рівні 1,4 млн т.

Олександр Тимоха, генеральний директор Ланнівського цукрового заводу

Цукрова галузь розвивається нерівномірно — спад і підйоми чергуються кожні два роки. Виживають ті, у кого є запас міцності. Український переробник стоїть завжди перед вибором: продавати ресурс на внутрішньому ринку або направляти його на експорт. Тут важлива ціна питання. В Україні очікується різна врожайність цукрових буряків по регіонах, але цукровість її буде в межах не менше 18%. Всі заводи, які заявилися на переробку, знають свою зону, а виробничі процеси у них відкатані. Вони перероблять весь зібраний урожай.

Через збільшення вартості енергоресурсів і подорожчання логістики собівартість цукру зростає, а ціна на нього падає. Тобто ефективність цукрового бізнесу в новому маркетинговому році буде низькою через профіцит ресурсу на ринку. І так буде найближчі два роки. За моїми оцінками, в 2018/2019 МР площа під цукровим буряком зменшиться на 15%, і менше заводів будуть переробляти урожай. А коли ціна на цукор піде вгору, ринок відразу відреагує збільшенням площ посівів цукрових буряків.

Володимир Білик, власник Іллінецького цукрового заводу

Ціна на цукор зараз просідає, і економічно виживати в таких умовах в новому маркетинговому році буде важко. Урожай очікується нормальний, але цукровий ресурс — низький. У минулому році все було навпаки: в серпні-2017 цукровість становила 17% (при більш слабкому врожаї), а в цьому році — близько 15%.

За виробництвом цукру прогнозований показник в 2 млн т реальний, але для України це надлишковий обсяг. За моїми оцінками, український ринок повинен виробляти 1,6 млн т цукру. У 2016 році було вироблено саме стільки цукру — ринок стабілізувався, і ціна відповідала рентабельності. Цукрові заводи мали дохід, а сьогодні вони працюють собі в збиток. І в новому маркетинговому році ситуація не зміниться.