Харчова промисловість в Україні все активніше генерує додану вартість продукції. Її ефективність — на четвертому місці серед інших переробних галузей (після фармацевтики, нафтопереробки і металургії). Так, за підсумками 2016 року цей показник склав 38,8 тис. дол. В перерахунку на одного працівника (за паритетом купівельної спроможності), зайнятого в промисловості (+ 8% до 2015-го).
Такі дані розміщені в презентованому сьогодні інфографічному довіднику «Харчова промисловість України».
Автор довідника — контент-маркетингове агентство Top Lead за підтримки партнерів: Американської торговельної палати в Україні, юридичної фірми AEQUO та Райффайзен Банк Аваль. Аналітичний партнер — BusinessViews.
Як випливає з документа, за паливною ефективністю харчової промисловості Україна посідає восьме місце серед європейських країн, обійшовши Польщу, Угорщину і Латвію (на одного штатного співробітника харчопрому в нашій країні припадає 36 тис. дол. доданої вартості продукту), але відстає за цим параметром від країн Західної Європи (максимальний показник у Франції — 128 тис. дол.).
Також в довіднику секторально аналізується фінансова результативність і інвестиційна привабливість м’ясопереробної, олійноекстракційної, молочної, зернопереробної сфер і сегмента виробництва напоїв.
Зокрема, баланс молока показує, що за результатами 2017 року приватні господарства виробили 6,5 млн т молока, з яких 3,12 млн т пішло на власне споживання. Сільськогосподарські підприємства виробили 2,77 млн т молока, з яких 2,56 млн т самі переробили. Загальний обсяг промислової переробки молока в Україні в 2017 році склав 3,74 млн т (з них від приватних господарств 1,18 млн т).
В цілому, як відзначають укладачі довідника, попри зменшення загального обсягу виробництва молока, частка його промпереробки зростає. За останні роки найбільш активне зростання спостерігається в сегменті виробництва вершкового масла, що пов’язано з активізацією експорту цієї товарної позиції.
Довідник «Харчова промисловість України» є аналітичним виданням, яке представляє показники фінансової результативності харчової індустрії країни та інвестиційну активність в цій сфері. Окремий його розділ присвячений аналітиці виробництва м’ясо-молочних виробів, олійних і зернових культур, хлібопекарських виробів і т.д.