98% українського меду виробляється в тіні

98% українського меду виробляється в тіні

Але після спрощення процедури реєстрації пасік це питання буде вирішене, вважає заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева.

98% українського меду виробляється в тіні

В Україні на 400 тисяч виробників меду офіційно зареєстровані лише 69 компаній-експортерів.

Про це говорили експерти медового бізнес-форуму, передає AgroPortal.

Експерти відзначили, що в цьому році українська медова галузь зіткнулася з масовою загибеллю бджіл, викликаною пестицидами, якими аграрії обробляли поля. Тільки за офіційними даними, навесні і на початку літа постраждали 1408 пасік і повністю загинуло 12,8 тис. бджолосімей.

Однак, основною проблемою залишається факт, що 98% вітчизняного меду виробляється в тіні. На 400 тис. виробників є лише 69 компаній-експортерів, зареєстрованих офіційно.

Така ситуація пояснюється складною процедурою реєстрації пасік.

«Щоб зареєструвати пасіку, потрібно пройти 17 етапів, вимагає великих витрат часу і коштів. Міністерство аграрної політики та продовольства спільно з Державною службою України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів вже працює над спрощенням цієї процедури, тому найближчим часом питання буде вирішене», — повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева.