Нове дослідження Національного центру екологічного аналізу і синтезу в університеті Санта-Барбари передають AgroNews.
За даними ФАО, кількість риби в Тихому океані в середині нинішнього століття загрожує впасти на 30%, а молюски (зокрема, устриці) можуть і зовсім позбутися місць проживання через потепління і підкислення води.
Це негативно позначиться не тільки на світовій рибної промисловості, а й на життя людей в Індо-Тихоокеанському регіоні, яка багато в чому залежить від морепродуктів.
Отже, вважають вчені, рибоводам потрібно переміщати свої ферми на більш сприятливі ділянки океану. Вони виявили «виграшні» ділянки океану, де виробництво риби матиме найкращі показники при зміні клімату. Наприклад, субполярні води поблизу Норвегії потеплішають і стануть придатними для аквакультури.
Згідно з дослідженням, в найближчому майбутньому рівень виробництва риби стане неоднорідними навіть в межах однієї країни.
Найвигідніше положення буде у таких країн як США і Австралія: велика берегова лінія в різних широтах допоможе їм переміщати ферми і, тим самим, знизити ризики.
Великі австралійські виробники лосося передислокують свої господарства з місць, де вода стає занадто теплою, а американські устричні ферми переміщують інкубаторії з підкислених вод Тихоокеанського північного заходу на більш чисті ділянки.
Найважче доведеться більшості дрібних фермерів, які спеціалізуються на певному виді морепродуктів. Поміняти місце або виробництво з одного виду на інший буде непросто, говорить дослідження.