Виробництво виноградних равликів в Україні за останні два роки призупинило зростання. Уже за підсумками 2017 го спостерігалося падіння обсягів виробництва майже на 1%, а за 6 місяців 2018 го року — більш ніж в шість разів.
Дані аналітичної компанії Pro-Consulting передає AgroPortal.
Падіння обсягів вирощування равликів стало наслідком занадто активного експорту в 2016-17 рр, пояснюють фахівці.
Тепер фермери відновлюють поголів’я, активно закуповуючи маточне стадо, в основному в Польщі.
«З огляду на, що равлики в вітчизняних умовах вирощуються на відкритому повітрі, цей процес не буде швидким. З настанням холодів молюски впадуть у сплячку», — відзначають експерти.
Попри падіння показників, фахівці вважають, що експортний потенціал українського равликового бізнесу вичерпається нескоро. Європейський попит на молюсків зростає на 3-5% на рік, а власне виробництво закриває потребу лише на 20%.
Україна може істотно наростити поставки равликів в Європу і на інші ринки, але для цього процес виробництва повинен вийти на якісно новий рівень.
Більш ефективними будуть великі комплексні господарства, здатні не тільки вирощувати значні обсяги равликів, але і приводити їх до готового для безпосереднього продажу європейським споживачам вигляду.
«Утримувати равликів краще в закритих приміщеннях або теплицях, в яких вони будуть рости круглий рік, навіть в холодну пору. Наявність на території країни достатньої кількості переробних потужностей дозволить не відправляти равликів на доопрацювання за кордон, а робити це в Україні, залишаючи тут усю додаткову вартість», — уточнюють експерти.