За перші 9 місяців 2018 року Україна експортувала плодів і ягід на суму $157 млн., що на 40% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, говориться в повідомленні асоціації «Укрсадпром».
«Головними продуктами в цій групі стали волоські горіхи, яких вивезено на $69 млн, заморожені плоди і ягоди ($61 млн.), а також яблука і груші ($10 млн.) Найпомітнішим в натуральному вираженні виявилося зростання експорту волоських горіхів (з 13 тис. т за 9 місяців 2017 р до 20 тис. т за такий же період в нинішньому році) і яблук і груш (з 9 до 29 тис. т відповідно)» , — повідомляє відомство.
Основним ринком збуту для вітчизняних експортерів залишився Європейський Союз, поставки куди приносять в межах 2/3 від усіх валютних надходжень. У січні-вересні 2018 р найбільші закупівлі фруктів в Україні здійснили Польща ($32,3 млн.), Франція ($11,7 млн.), Білорусь ($10,9 млн.), Туреччина ($10,6 млн.), Нідерланди ($8,8 млн.), Німеччина ($7,4 млн.) і Італія ($7,2 млн.)
«Яблука українського виробництва експортуються в більш ніж 50 країн, при цьому закуповуються переважно Білоруссю (43% грошової вартості поставок), Молдовою (20%) і Швецією (10%). У поточному році середня експортна ціна на наші яблука становить понад 340 $/т, однак помітно відрізняється при продажу в Білорусь (305 $/т) і в європейські країни (805 $/т) », — зазначають в асоціації.
Серед напрямків експорту з України, окремо можна виділити початок поставок яблук нового врожаю у вересні поточного року на ринки Іспанії, Катару, Кувейту, Саудівської Аравії і ОАЕ. Середня ціна яблук нового врожаю при експорті склала 810 $/т.