Комітет із сільського господарства Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) випустив статистичний довідник «Продовольство і сільське господарство світу 2018», в якому представлені найбільш значущі показники по сільському господарству і продовольчій безпеці як в світовому масштабі, так і по окремих державах. В його основу покладена статистика по країнам за 2016 рік з можливістю порівняння показників за 10-річний і 20-річний період.
«Статистичні дані є основним інструментом для підведення підсумків, і їх збір спрямований на виконання основних цілей сталого розвитку, таких як скорочення масштабів голоду, боротьба з бідністю в сільських районах, сприяння розвитку сільського господарства, вирішення проблем, пов’язаних зі зміною клімату, і підвищення стійкості до екстремальних умов», — зазначив у вступному слові до довідника Головний статистик ФАО П’єтро Дженнарі.
Довідник «Продовольство і сільське господарство світу 2018» призначений для забезпечення швидкого доступу до окремих ключових показників по сільському господарству і продовольчій безпеці. У документі можна знайти інформацію про ресурси, що використовуються в сільському господарстві — землі, робочу силу і капітал. Дані, представлені в ньому, свідчать: демографічні та макроекономічні фактори роблять все більший тиск на продовольчі системи країн.
iAgro виділив окремі показники статистики ФАО по агросектору України, які продемонстрували найбільш вражаючу динаміку.
Про населення сіл
З 1995 по 2016 рік населення України скоротилося на 13%, до 44,2 млн осіб. При цьому кількість сільських жителів за цей період зменшилася на 23%, до 13 млн (29% всього населення країни).
Про зайнятість
Зайнятість в сільському господарстві України за період з 2005 по 2016 рік зменшилася на 4,4%, до 15%. Із загальної кількості працевлаштованих в агросекторі 13,3% складають жінки. Цей показник за 10 років скоротився на 6,7%.
Про використання добрив
З 2005 по 2016 рік українські аграрії стали набагато активніше використовувати мінеральні добрива: азотні — в 3,2 рази більше, фосфатні — в 2,8 рази, калійні — в 3,1 рази.
Про ефективність робіт в агросекторі
Додана вартість на одного працівника в агросекторі України за 20 років збільшилася в 2,4 рази і досягла 4812 дол. США.
Про зовнішньоекономічну діяльність
Експорт продуктів харчування з України на світовий ринок (без урахування риби) в період з 1995 по 2016 роки збільшився у 4,3 рази (з 2,3 млрд до 9,84 млрд дол. США). А імпорт харчових продуктів за цей період виріс в 3,9 рази (з 602 млн до 2,4 млрд дол. США).
Про торговий баланс
З 1995 по 2016 роки найістотніше Україна наростила продаж зернових культур: позитивне сальдо торгівлі зерновими та продуктами їх переробки в абсолютних цифрах зросло в 18 разів: з 227 млн дол. у 1995-му до майже 4,9 млрд дол. у 2016 році.
Позитивне сальдо торгівлі продукцією м’ясної і м’ясопереробної промисловості за цей же період скоротилося більш ніж в 10 разів: з 282 млн дол. У 1995 до 25 млн дол. у 2016-му.
Що стосується овочів і фруктів, то позитивний баланс (84 млн дол. у 1995 році) змінився негативним (-172 млн дол. у 2016).
Ознайомитися з повною картиною статистики ФАО по агросектору України в оригіналі можна тут.
Нагадаємо, що з 1 по 5 жовтня 2018 року в Римі проходила XXVI сесія ФАО. Генеральний директор організації Жозе Граціану да Сілва у вступному слові зазначив, що поточну практику ведення сільського господарства у всьому світі не можна назвати розумною — вона стає однією з причин збезлісення, дефіциту водних ресурсів, виснаження грунтів і високого рівня викидів парникових газів. «Сьогодні важливо виробляти продукти харчування таким чином, щоб зберегти навколишнє середовище і біорізноманіття, — сказав да Сілва. — Ми повинні впроваджувати стійкі методи, які б забезпечували населення здоровою та поживною їжею, надавали екосистемні послуги та підвищували стійкість до зміни клімату».