У 2018 р. Україна істотно збільшила обсяги імпорту м’яса і м’ясопродуктів.
Про це повідомляє Meat-Inform.
На кінець року обсяги ввезення м’яса іноземного виробництва досягнули 272 тис. т (у перерахунку на забійну вагу), що на 30,1% більше, ніж було імпортовано в 2017 році.
Імпорт яловичини в цьому році, згідно з прогнозами, залишиться на тому ж рівні — близько 2 тис. т (у забійній вазі). А от обсяги ввезення свинини збільшаться більш ніж у 5 разів — з 8 тис. т (у забійній вазі) в 2017 році до 44 тис. т в 2018 р. Імпорт курятини в порівнянні з минулим роком, зросте на 14% і досягне 138 тис. Т.
Україна експортує в основному якісне м’ясну сировину, а ввозить дешеву продукцію (м’ясо механічної обвалки, тримінг та ін). Саме тому середня ціна імпортованого м’яса в рази менше, ніж ціна продукції, яку вивозять з України.
Крім основних видів м’яса та дешевої сировини, в Україну ввозять сало і субпродукти. В основному ці види сировини застосовують у переробній галузі для виготовлення ковбас та інших м’ясопродуктів. Імпортне сало і субпродукти дозволяють виробникам істотно знизити витрати.
В цілому «дешевий імпорт» і високі ціни на експортну сировину останнім часом є характеристикою українського ринку м’яса.