Вчені довели, що до рослин не потрібно торкатися

Вчені довели, що до рослин не потрібно торкатися

Будь-які дотики можуть уповільнити їх ріст.

Вчені довели, що до рослин не потрібно торкатися

Дослідники з Університету Ла Троб (Австралія) виявили, що рослини надзвичайно чутливі до будь-яких дотиків, а повторний дотик може значно сповільнити їх зростання.

Про це повідомляє EastFruit.

Результати дослідження, опубліковані в журналі The Plant Journal, можуть привести до нових підходів до оптимізації росту і продуктивності рослин — від польового землеробства до інтенсивного садівництва.

За словами директора з досліджень з Інституту сільського господарства і продовольства La Trobe при AgriBio, професора Джима Вілана, який очолював дослідження, навіть найменший дотик активує основну реакцію генетичного захисту, яка, в разі повторного дотику, уповільнює ріст рослин.

«Легкий дотик людини, тварини, комахи або навіть рослини, що стикається один з одним на вітрі, викликає величезний генний відгук у рослини. Протягом 30 хвилин після дотику змінюється 10% генома рослини. Це пов’язано з величезними витратами енергії, яка витрачається на ріст рослин. Якщо дотик відновлюється, то ріст рослин зменшується до 30%», — зазначив Вілан.

Співавтор з La Trobe доктор Ян Ванг сказав, що, хоча ми ще не знаємо, чому рослини так сильно реагують на дотики, нові результати досліджень привели до глибшого розуміння задіяних механізмів генетичного захисту, відкриваючи нові підходи до зниження чутливості і оптимізація зростання.

«Ми знаємо, що коли комаха сідає на рослину, активуються гени, готуючи рослину до захисту, щоб не бути з’їденою. Точно так же, коли рослини ростуть так близько один до одного, вони стикаються, а відповідна реакція уповільненого зростання може оптимізувати доступ до сонячного світла.Таким чином, для оптимального росту щільність посадки можна зрівняти з витратами ресурсів», — заявив пан Ванг.

Більш глибоке розуміння залучених генетичних механізмів допоможе виявити і розмножити сорти рослин, які будуть менш чутливі до дотиків, зберігаючи при цьому їх чутливість до інших факторів, таким як холод і спека.

Наступним кроком у дослідженні буде перевірка реакції на дотик у сільськогосподарських культур і подальше вивчення наслідків в результаті розмноження рослин, які менш чутливі до дотиків.