Українські аграрії підбили підсумки 2018 року, який потішив багатьма приємними рекордами, і з легким серцем відгуляли Новий рік. І якщо з приводу напоїв у першу ніч року розбіжностей не виникає — всі сходяться на ігристому, то до різдвяного столу крім 12 страв хочеться подати щось особливе.
iAgro промоніторив кращі пропозиції українських супермаркетів за ціною і якістю — і підібрав сім вин, які ідеально підійдуть для Різдва.
Совіньон блан — гордість новозеландської долини Мальборо. Завдяки густим туманам, які створюють унікальні погодні умови з оптимальним балансом сонячного світла і вологості, вина цього регіону стають яскравими і насиченими. Цей Совіньон зовсім не схожий на сортового «брата» з Європи. У його ароматі явно уловлюються ананаси, манго і маракуйя. І якщо хтось за різдвяним столом не розуміє сухого вина — саме час заохочувати його через Sauvignon Blanc Marlborough Kimi. Байдужим до цього напою залишитися неможливо.
Навіть якщо після першого примірника гості наполягають на напівсолодкому вині, кращим із варіантів буде біле від виноробні Жана Поля Шене. Це не лише якісне французьке вино, а й оригінальна пляшка з власною історією.
Легенда свідчить, що, коли Людовіку XIV подали вино у викривленій від транспортування пляшці, він неабияк розлютився і мало не стратив винороба. Але коли винороб, Жан Поль Шене, запевнив короля, що навіть винна пляшка схилилася перед його величчю, той змінив гнів на милість і зробив Шене придворним виноробом. Звичайно, це може бути всього лише красивою казкою, але коли як не на Різдво вірити в дива?
Іспанське ігристе з Каталонії, Кава, вироблене органічним методом без використання хімії на винограднику і виноробні. Всі смаки, які відчуваються в цьому вині — натуральні і створені природою. Іспанським виноробам вдалося отримати чарівний аромат свіжої випічки, за який це ігристе встигло припасти до душі професіоналам і простим споживачам.
Одне з найвідоміших прованських рожевих вин. Свіже, сухе, витончене. В ароматі яскраво виражені фрукти і квіти, смак насичений, в післясмаку явно простежується суниця. Вино, яке і в різдвяні морози подарує відчуття літа.
Купаж з найпопулярніших сортів: Сіра, Гренаж, Карія і Сенсо, вирощених у знаменитій французькій долині Роні, створює цікаву гру смаків, кожен з яких відкривається в міру того, як «дихає» вино. Саме такі вина подають у французькій глибинці до вечері. Не дивно — це абсолютно гастрономічний напій: він поєднується з телятиною, качкою, чорносливом, старими сирами і в’яленим м’ясом.
Одне з найкращих тосканських вин за помірну ціну. Купаж найдавнішого виноградного сорту Санджовезе і яскравої буйної Сіра — це завжди вибух смаку, в якому навіть новачок розпізнає ягоди, чорнослив, корицю і легкий димок. Приємне вино з довгим впевненим післясмаком.
Одне з кращих напівсолодких червоних вин, пропонованих сьогодні українськими ритейлерами. Цукор абсолютно не забиває смаків напою, які з часом змінюють один одного: від чорної смородини до лакричної цукерки. Ноти витримки в дубі, ваніль, карамель: вино, яке доводить, що його цінителями можуть стати навіть ті, хто не розуміє сухих вин.