Державна служба статистики України оприлюднила дані про інфляцію на споживчому ринку за 2018 рік. Згідно з ними, інфляція в Україні за минулий рік склала 9,8%. Ціни на продукти харчування за рік росли повільніше, ніж загальноекономічний показник, збільшившись на 7,8%. А ось шкідливі звички обходилися значно дорожче – цінник на алкогольні напої та тютюнові вироби в сумі додав 17,9%. Істотно подешевшали яйця (-9,5%), фрукти (-17%), цукор (-9,3%). У топ-три категорій, що подорожчали – овочі (+ 27,8%), хліб і хлібопродукти (+ 14%), риба та продукти з риби (+ 11,2%).
Як зазначив екс-міністр економіки Богдан Данилишин, це найнижчий показник споживчої інфляції за останні п’ять років починаючи з 2014 року.
Індекс споживчих цін на товари харчопрому в Україні в 2018 році
Грудень 2018 до грудня 2017 р. | |
Індекс споживчих цін | 109,8 |
Продукти харчування та безалкогольні напої | 107,8 |
Продукти харчування | 108,1 |
Хліб і хлібопродукти | 114,1 |
Хліб | 121,5 |
Макаронні вироби | 114,7 |
М’ясо та м’ясопродукти | 109,4 |
Риба та продукти з риби | 111,2 |
Молоко, сир та яйця | 105,8 |
Молоко | 109,2 |
Сир і м’який сир (творог) | 109,4 |
Яйця | 90,5 |
Олія та жири | 105,5 |
Масло | 110,0 |
Соняшникова олія | 102,4 |
Інші їстівні тваринні жири | 104,3 |
Фрукти | 83,0 |
Овочі | 127,8 |
Цукор | 90,7 |
Безалкогольні напої | 105,6 |
Алкогольні напої, тютюнові вироби | 117,9 |
Алкогольні напої | 110,1 |
Тютюнові вироби |
Дані: Держстат
Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, вважає, що мінімальному рівню інфляції в Україні сприяла відносна стабільність цін на продукти харчування. «Однак якщо розглядати кошик 25 продуктів харчування, які мають соціальне значення, то там індекс споживчих цін вийшов вище – близько 11,5-12%. Лідером подорожчання була овочева група, в якій ріпчаста цибуля за рік подорожчала майже у два рази, а також соціально-значимі сорти хліба, де зростання склало 25-26%», – підкреслив Пендзин.
За оцінкою економіста Олексія Куща, основною причиною досить помірної інфляції в Україні був слабке зростання цін сировинних товарів на світових ринках. «Низькі темпи зростання цін на сировину і напівфабрикати, в тому числі на необроблені сирі продукти, призводять до того що інфляція в Україні сповільнюється. З одного боку, це добре. З іншого – у нас сировинна економіка і чим вище ціни тим краще. Тому, як це не парадоксально, в даному випадку така ситуація для нас може розглядатися як негативна, – говорить Олексій Кущ.
Національний банк серед причин уповільнення інфляції вказує в тому числі хороший урожай соняшнику, велике виробництво соняшникової олії і плюс високий урожай яблук. «Це пояснення з розряду курйозних», – говорить Олексій Кущ, підкреслюючи, що, як показує практика, українська економіка завжди показує високі темпи зростання при досить високій інфляції. «Коли економіка України зростала на 7-10%, тоді інфляція становила приблизно 12-14%», – сказав він.
За словами Олега Устенка, виконавчого директора фонду Блейзера, зафіксований індекс інфляції дійсно нижче практично на 1% від розрахункових значень інфляції за підсумками року. З іншого боку цей показник вище, ніж таргетований рівень інфляції на 2018 рік, виходячи з того, що говорив Національний банк України в основах монетарної та грошово-кредитної політики і того, що було закладено в Державний бюджет на 2018 рік (близько 8%). «Те, що відбулося уповільнення темпів зростання по продуктам харчування – це хороший сигнал, який свідчить про те, що ситуація в економіці стабілізувалася. Продукти харчування займають велику питому вагу в українському споживчому кошику, і при уповільненні темпів зростання на них, зниження автоматично передається на всю споживчий кошик», – зазначив він.
Витрати на продукти харчування складають більше 50% в споживчих витратах українських домогосподарств, це один з найвищих показників в Європі.