Через торгову війну з Китаєм американські фермери відмовляються від ГМО-сої

Через торгову війну з Китаєм американські фермери відмовляються від ГМО-сої

Вирощування не-ГМО, а традиційної олійної сої допоможе аграріям збільшити доходи в ситуації, що склалася.

Через торгову війну з Китаєм американські фермери відмовляються від ГМО-сої

Американські фермери втрачають інтерес до геномодифікованої сої і збільшують посіви традиційних видів олійної.

Дослідження Bloomberg передає AgroPortal.

Сільгоспвиробники вперше за кілька десятиріч відмовляються від ГМО-сої, щоб підвищити прибуток на нішевому ринку преміум-класу.

Однією з головних причин такої ситуації стала торгова війна між США і Китаєм, в результаті якої ф’ючерси на сою впали на 25% після пікових показників в березні 2018 року. Відмовляючись від ГМО, фермери намагаються збільшити доходи і скоротити витрати, в тому числі і на посадковий матеріал.

Так, традиційні види насіння сої обходяться для аграріїв дешевше — пакет насіння ГМО-сої в середньому по США коштує $54, а такий же обсяг звичайної сої — $39.

Крім того, намітилися і певні зміни у ставленні самих американців до геномодифікованих продуктів, в тому числі і сої. Згідно з дослідженням NPD Group, в 2013 році тільки 25% американців у віці від 18 до 34 років були стурбовані присутністю на ринку ГМО-продукції. За даними опитування 2018 року, частка таких людей в тій же віковій категорії зросла до 35%.

Крім того зростання попиту на немодифіковані продукти змушує переробників платити фермерам премію за таку продукцію. Маржа виправдовує відмову від ГМО-сої навіть з урахуванням хвороб і шкідників, підрахували фермери.