Опубліковано акт Європейської комісії (ЄК), що визначає критерії стійкості рослин для виробництва біопалива на основі сільськогосподарських культур.
Підписуючи в червні минулого року Директиву з поновлюваних джерел енергії (RED II), міністри ЄС погодилися відкласти визначення низького або високого ризику непрямої зміни в землекористуванні (фактори ризику iLUC) до лютого цього року, передає УкрАгроКонсалт.
Після оцінки, проведеної ЄК, пальмова олія є тепер біопаливною сировинною культурою, яка класифікується як продукт з високою концентрацією ILUC. Це означає, що вона не може застосовуватися для досягнення «зелених» цілей ЄС, і що вона буде поступово виведена з ринку до 2030 року.
Дана оцінка була отримана на основі огляду існуючої літератури і в результаті нових спеціальних досліджень. Вона показує, що розширення плантацій пальмової олії на 45% відбувалося в районах з високим вмістом вуглецю в період 2008-2015 років і «це ні в якому разі не можна порівняти з іншою сировиною».
Сценарій, в якому соєві боби замінюють пальмову олію, в той час як остання поступово втрачає позиції на ринку ЄС, є одним з найбільш небезпечних для країн-експортерів пальмової олії, таких як Малайзія та Індонезія.
Виконавчий орган ЄС тепер розгляне критичні зауваження щодо акта до 8 березня. Парламент і міністри ЄС не можуть вносити поправки в законопроект, вони можуть тільки повністю відхилити його.