Кількість видів рослин, тварин і мікроорганізмів, які є основою виробництва продуктів харчування, знижується, і це є суттєвою загрозою продовольчої безпеки людства.
Про це повідомила ФАО в своєму щорічному звіті, передає AgroPortal.
За даними дослідження ООН, в звіті простежується два головних меседжа: по-перше, спостерігається тенденція до скорочення переліку продуктів харчування, які використовуються людством в якості їжі. З 6 тис. видів харчових рослин лише 9 складають 66% від загального промислового рослинництва. І цей відсоток зростає. Світове виробництво продукції тваринництва має в арсеналі близько 40 видів тварин, м’ясо яких є традиційним до вживання, але лише кілька з них складають левову частку виробництва.
По-друге, багато видів диких рослин і комах, які опосередковано беруть участь в біоценозі з промисловими культурами і тваринами, різко скорочують популяцію. Рослини страждають сильніше, близько 1000 видів диких рослин скорочується, поступаючись своєю екологічною нішею рослинам культурним. Те ж, але в меншій мірі, стосується риб і ссавців.
Інтенсивне землеробство, забруднення навколишнього середовища і зміни клімату — названі основними причинами втрати видів.
Також ООН визначила головні виклики, з якими в найближчі 5 років, на думку дослідників, зіткнеться людство: це порушення балансу в світі комах і, як наслідок, засилля шкідників; необхідність істотного скорочення користування природним газом; виробництво штучного м’яса, що може мати більше шкоди, ніж користі для навколишнього середовища.