АЧС передається через корм — вчені

АЧС передається через корм — вчені

Вірус може потрапити в корм під час сушіння і вижити навіть при транскордонних перевезеннях.

АЧС передається через корм — вчені

Вчені Канзаського державного університету опублікували дослідження, яке підтверджує експериментальну передачу вірусу африканської чуми свиней через корм.

Дослідники докладно описали дозу, необхідну для передачі захворювання при надходженні в організм тварини з кормом або рідиною.

Про це повідомляє AgroPortal.

Виявилося, що рівень вірусу, необхідний для зараження в рідини, був надзвичайно низьким, що демонструє високу інфекційність АЧС при пероральному введенні. Для зараження через корм були потрібні вже більш високі концентрації і частота впливу.

«Хоча корми і кормові інгредієнти є менш загальновизнаним шляхом передачі АЧС, глобальний їх розподіл робить цей шлях реальним для транскордонного проникнення вірусу. Дослідження вперше продемонструвало, що вірус може легко передаватися при природному споживанні забрудненого корму або рідини», — говорить доцент Канзаського державного університету по діагностичній медицині і патобіологіі Меган Нідервердер.

Методи сільськогосподарського обробітку кормових інгредієнтів можуть піддавати їх ризику забруднення в країнах з АЧС. Наприклад, поширена практика в Китаї — сушити посіви на дорогах. Ці дороги можуть бути забруднені рухом вантажівок, що містять інфікованих свиней. Обробка інгредієнтів на забрудненому обладнанні є ще одним можливим джерелом передачі вірусних частинок в корм.

«Мільйони кілограмів кормових інгредієнтів імпортуються в США з країн, де в даний час циркулює вірус африканської чуми свиней. Наша робота показала, що вірус виживає в широкому спектрі кормів після впливу умов навколишнього середовища, що імітують транскордонні перевезення», — каже Нідервердер.