ТОВ «Орель-Еко» (Дніпропетровська область), яке займається вирощуванням ягід органічним методом, планує ввести в експлуатацію комплекс шокової заморозки.
Про це повідомляє EastFruit.
За словами керівника, потужність комплексу складе 5 тонн на добу. Сергій Коробкін не виключає, що в цьому році прийме на заморозку продукцію і від інших господарств, проте в майбутньому компанія має намір повністю завантажити потужності власною ягодою.
«Орель-Еко» має 25 га органічної малини і 2 га органічної суниці садової. У 2019 компанія хоче збільшити площі під суницею садовою ще на 13 га. Раніше компанія повідомляла, що врожайність органічної малини в 2018 році склала 2 тонни з гектара. Для порівняння, врожайність малини, вирощуваної конвенціональним способом у провідних підприємствах України коливається від 10 до 14 тонн з гектара.
Таким чином, потужності власного підприємства по заморожуванню ягоди дозволять «Орель-Еко» заморозити всю свою малину всього за 10 годин. Навіть з урахуванням потенційного підвищення врожайності малини і розширення обсягів виробництва суниці, підприємство буде працювати в сукупності менше двох тижнів, а значить завантаження потужностей з заморожування стане нагальною потребою, для того, щоб комплекс міг в перспективі окупитися.
У той же час експерти відзначають, що у «Орель-Еко» не повинно бути проблем з сировиною для заморозки в Дніпропетровській області, так як тут вирощується досить багато і ягід і овочів. Проте, залишається відкритим питання органічної сертифікації потужностей з заморожування і зберігання ягоди, особливо якщо на підприємстві буде використовуватися сировина, вирощена конвенціональним способом.