Вчені вивели стійкі до хвороб сорти винограду

Вчені вивели стійкі до хвороб сорти винограду

Вони адаптовані до регіональних агрокліматичних умов, мають хорошу якість і економічно вигідні для виробників.

Вчені вивели стійкі до хвороб сорти винограду

Представники Мурсійского інституту сільськогосподарських і харчових досліджень і розробок (Іспанія) представили доповідь про отримані сорти столового винограду, створені за програмою генетичного поліпшення культури за допомогою біотехнологічних інструментів.

Про це повідомляє EastFruit.

Нові безнасінні сорти винограду, створені іспанськими вченими, адаптовані до регіональних агрокліматичних умов, мають хорошу якість і економічно вигідні для виробників.

Споживання столового винограду в світі подвоїлося за останні роки. У США виноград вже займає третє місце в списку найбільш споживаних свіжих фруктів, поступаючись тільки бананам і яблукам.

Вчені Мурсійского агроінстітуту отримали 17 зареєстрованих сортів, які відрізняються своєю хрусткою текстурою, високою продуктивністю і більш низькими вимогами до технологій вирощування. За сім років виробники висадили виноград поліпшених сортів на території понад 900 гектарів.

При розробці сортів дослідники поставили за мету: виробити стійкість до хвороб, зокрема, до цвілі і борошнистої роси, які становлять найбільшу загрозу в Іспанії та інших районах планети.

Itumfifteen був першим сортом, зареєстрованим два роки тому. Це сорт, який стійкий до борошнистої роси, має хрусткі ягоди, приємний мускатний смак і натуральний червоний колір. Цей набір якостей разом з ранніми термінами збору врожаю, сприяли підвищенню затребуваності сорту.

Основними перевагами вирощування нових сортів заявляється менша втрата врожаю і економія при фітосанітарній обробці, що також призводить до зменшення кількості залишків пестицидів в ягодах і знижує вплив агрохімії на навколишнє середовище.

Спочатку розробка нових сортів була спрямована на підтримку місцевих виробників, але на тлі інтересу, проявленого виробниками з інших частин світу, рослинний матеріал був відправлений для вирощування в Чилі, Перу, Бразилію, Південну Африку і Австралію. Це країни Південної півкулі, які виробляють виноград в міжсезоння, і де мурсійскі сорти винограду дуже сподобалися виробникам.

В Іспанії в рамках популяризації вітчизняних сортів винограду під мурсійскі сорти відведуть більше 200 га, що є рекордним показником. Сорт Itumfifteen займе більше половини цієї площі.