У новому українському стандарті на пшеницю не враховано протравлене зерно — УЗА

У новому українському стандарті на пшеницю не враховано протравлене зерно — УЗА

Конкретизація допоможе учасникам ринку не сплутати протруєне небезпечне зерно з зерном, ураженим бактеріями і грибками.

У новому українському стандарті на пшеницю не враховано протравлене зерно — УЗА

У проекті нового стандарту на пшеницю не враховане питання протравленого зерна, яке штучно забарвлене і є візуальним маркером того, що воно не придатне для вживання в харчових цілях і як корм тварин.

Про це повідомила прес-служба Української Зернової Асоціації.

«Під час заготівлі аграрії підсипають до зерна, яке надходить на елеватори і порти, протруєне насіння. Тим самим вони псують великі партії вантажу для експорту. При цьому обмежувальних норм на таке зерно немає ні в одному з нормативних документів. З огляду на цей факт, було б правильним конкретизувати даний показник в новому стандарті на пшеницю. Це допоможе учасникам ринку чітко розуміти і не плутати протруєне небезпечні зерна з зерном, ураженим бактеріями і грибками, які також впливають на його забарвлення», — пояснили в асоціації.

Експерти переконані, що недостатня кількість білка в пшениці 3-го класу може знизити конкурентні можливості України. Під час прийняття стандарту цей показник залишили на рівні 11%, хоча, згідно з експортними контрактами, необхідно зерно з вмістом білка не нижче 11,5%. Аналогічно і переробна (борошномельна) галузь потребує пшениці з більш високим вмістом білка і клейковини — стандарт ще не ухвалили.

Нагадаємо, що технічний комітет 170 опублікував проект нового стандарту на пшеницю ДСТУ 3768: 201 «Пшениця. Технічні умови». Стандарт розроблений для заміни діючого національного стандарту ДСТУ 3768: 2010.