За 6 років штучне м'ясо подешевшало в 10 тисяч разів

За 6 років штучне м’ясо подешевшало в 10 тисяч разів

Сьогодні котлета зі штучного м’яса коштує в середньому $50.

За 6 років штучне м’ясо подешевшало в 10 тисяч разів

Перша котлета зі штучного м’яса шість років тому коштувала $250 тис. Сьогодні вона коштує вже $50, а до кінця року штучне м’ясо подешевшає до $20/кг.

Прогнози видання Wired передає AgroPortal.

Лідерами з вирощування м’яса в пробірках зараз є США, Японія, Нідерланди та Ізраїль. Нещодавно до перегонів приєдналася і Великобританія. Університет Бета запустив біореактор, здатний нарощувати білкові клітини.

«У повсякденному житті ми годуємо тварин травою, щоб отримати від них білкові клітини. У нашій розробці все точно так же, тільки тварина нам потрібно опосередковано — для отримання декількох клітин», — розповідає керівник проекту Маріанна Еліс.

На розробку поживного субстрату для вирощування клітин пішло кілька років. Вчені експериментували з середовищем і зупинилися на варіанті, отриманому з клітин рослин.

«Кінцевим продуктом стає м’язова тканина, нежирний фарш. Зрозуміло, що покупці чекають від нас щось, що нагадує соковиту відбивну або стейк, але для цього потрібно навчиться вирощувати сполучну і жирову тканину і компонувати їх в кінцевому продукті. Нікому поки таке не вдалося», — додає Маріанна Еліс.

Вчені відзначають істотне здешевлення технології вирощування лабораторного м’яса. Нещодавно американська компанія Just, яка першою почала експерименти, озвучила прогноз в якому говорилося, що в 2020 лабораторне м’ясо можна буде купити за $5-7/кг.