Експорт українського борошна в 2018 році «просів» практично на третину. За даними Державної служби статистики, якщо в 2017 році мірошники експортували 443 тис. тонн пшеничного борошна, то в 2018 році експорт ледь перевищив 305 тис. тонн.
При цьому в країни СНД і Європи поставки українського борошна скоротилися незначно — на 6%, до 37,1 тис. тонн і на 5%, до 37,1 тис. тонн відповідно. Основне зниження припало на Азію (з 250 тис. тонн до 219 тис. тонн) і Африку — більш ніж в три рази — до 30,6 тис. тонн.
Власник і керівник «Української борошномельної компанії» Ігор Кобеля розповів iAgro, що основна причина в скороченні експорту — низька якість зерна, яке було уражене сажкою в результаті дощів. «Якщо ви згадаєте минуле літо, то було аномально багато дощів саме в той період, коли мало бути сухо — червень-липень. Сажкове зерно — воно трохи почорніле від вологи. І, крім того, з дуже низькою клейковиною, тому що вода вимиває її з зерна. В результаті ми просто не в змозі видати нормальне борошно», — сказав він.
За словами Ігоря Кобелі, через дефіцит виросли ціни на пшеницю, і мірошники часто працюють у «мінус». «Доброї пшениці було дуже мало, і це привело до високих цін. Якщо в минулому році вищий сорт пшениці торгувався по 215 доларів FCA, то зараз він торгується по 280-290 доларів. Внаслідок цього деякі компанії підтримують свої контракти, продають навіть в «мінус» тільки для того, щоб зберегтися на ринку», — сказав він. І додав, що на даний момент експортери покладають надії на зерно нового врожаю — його якість повинна бути вище. «Всі чекають нової пшениці, щоб рухатися далі», — зазначив Кобеля.
«Українська борошномельна компанія» в минулому році планувала активніше зайнятися освоєнням африканського ринку і відкрити представництва в чотирьох країнах — Центральноафриканській республіці, Чаді, Камеруні і Беніні. Компанія тоді заявила, що вважає Африку одним з найбільш перспективних для поставок борошна регіонів, особливо в країнах, що не мають виходу до моря: високі витрати компенсуються високою ціною. Однак, за словами Ігоря Кобелі, повноцінного виходу на ці ринки поки не відбулося. «Але ми працюємо в цьому напрямку, і він буде розвиватися», — сказав він.
Тим часом, українські пекарі відчули дефіцит житнього борошна, необхідного для виробництва темних сортів хліба, і змушені його навіть імпортувати. За словами аналітика інформагентства «АПК-Інформ» Андрія Купченко, імпорт житнього борошна — вимушений захід на тлі парадоксально високого рівня експорту жита в поточному маркетинговому році (МР, липень 2018 — червень 2019). За його словами, тільки за 8 місяців МР було експортовано 88 тис. тонн жита, що є максимальним показником за період з 2004-2005 МР. Високий експорт відбувається на тлі скорочення виробництва жита в Україні — якщо в 2004-2005 МГ валовий збір цієї культури склав 1,6 млн тонн, то в 2018-2019 МГ — всього лише 393 тис. тонн.