Зазвичай фермери відбраковують близько 10% врожаю яблук. В основному це плоди, які впали на землю, в результаті чого втратили свій товарний вигляд. Яблука такої якості не приймають мережі магазинів. Ще одну категорію яблук відбраковують через невідповідний розмір плода (занадто великі або маленькі), або наявності темних плям.
За даними ООН, щороку викидається близько 1,3 млрд тонн продукції, що призводить до втрати близько $1 трильйона.
Про це повідомляє East-fruit.
Але Офір Бенджамін з коледжу харчової промисловості Тель-Хай на півночі Ізраїлю вирішив дати відбракованим яблукам друге життя. Разом зі своїм колегою професором з Науково-дослідного інституту Мігала Раффі Стерном наукові співробітники в лабораторних умовах розмололи яблука в дрібний порошок. Потім вони проаналізували харчову цінність даної консистенції: вітамін С, харчові волокна, антиоксидантну активність і так далі. Було виявлено, що порошок має таку ж поживну цінність, як і звичайні яблука.
Дослідники не тільки змогли зберегти тонни відбракованих яблук, але й виявили те, що створений ними фруктовий порошок, можна довго зберігати без впливу на його якість.
«Якщо ви запечатаєте порошок у вакуумну упаковку, в такому вигляді його можна зберігати більше року», — заявив пан Бенджамін.
Яблучний порошок можна використовувати під час тривалих поїздок, можливо, для космічних подорожей, або для зберігання в коморі, щоб можна було швидко дістати і застосувати для приготування яблучного пирога в разі відсутності яблук в той момент. Вчені передбачають великий потенціал для нового продукту.
«Ми збираємося поширити порошок в харчовій промисловості», — пояснив Офір Бенджамін.
Винахідники зв’язалися з декількома великими виробниками продуктів харчування в Ізраїлі, щоб вони допомогли представити порошок в якості альтернативного інгредієнта для продуктів зі смаком яблука. Вчені вже отримали запити від харчових компаній в країнах, які зацікавлені у використанні яблучного порошку.